Μπορείτε να βγάλετε την προσωρινή άδεια οδήγησης μέσω του gov.gr εδώ.
Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr, με τα βήματα να είναι τα εξής:
Ο οδηγός μπορεί να δείξει την προσωρινή άδειά του και να επιβεβαιώσει την εγκυρότητά της με τους εξής 4 τρόπους:
Όπως αναφέρεται στο Άρθρο 42 «Χορήγηση προσωρινής άδειας οδήγησης» του Ν.4663/2020, με την προσωρινή άδεια οδήγησης επιτρέπεται η οδήγηση της συγκεκριμένης κατηγορίας οχήματος αποκλειστικά και μόνο εντός της ελληνικής επικράτειας και για χρονικό διάστημα έως και την ημερομηνία παραλαβής του εντύπου της άδειας οδήγησης.
Σε κάθε περίπτωση το χρονικό διάστημα οδήγησης με το προσωρινο δίπλωμα δεν δύναται να υπερβαίνει τους 6 μήνες από την ημερομηνία επιτυχίας στις εξετάσεις οδήγησης ή την ημερομηνία υποβολής της αιτήσεως με πλήρη φάκελο δικαιολογητικών, αντίστοιχα.
Επίσης, ο κάτοχος προσωρινής οδήγησης, πέρα από αυτή, υποχρεούται να φέρει κατά την οδήγηση, δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή ισχύον διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο αναγνώρισης της ταυτότητάς του.
Πέρα από τους επιτυχόντες εξετάσεων οδήγησης, τη δυνατότητα να λαβουν προσωρινό δίπλωμα έχουν:
Επίσης, η προσωρινή άδεια οδήγησης χορηγείται και στις ακόλουθες περιπτώσεις:
Φ Ρ Ε Ν Α : Τα φρένα λειτουργούν υδραυλικά, δηλαδή χρησιμοποιούν ένα κλειστό κύκλωμα με υγρό. Αυτό το υγρό βλέπουμε αν είναι αρκετό ελέγχοντας το ειδικό δοχείο, το οποίο είναι διάφανο και έχει τις χαρακτηριστικές ενδείξεις (min – max). Η στάθμη του υγρού θα πρέπει να είναι ανάμεσα στις δυο ενδείξεις, κατά προτίμηση από τη μέση και πάνω. Στην περίπτωση που η στάθμη είναι πολύ χαμηλή, αυτό μας δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα και θα πρέπει να μεταφερθεί με οδική βοήθεια το αυτοκίνητο σε συνεργείο. Πιθανόν το πρόβλημα να είναι κάποια διαρροή οπότε δεν έχει νόημα να συμπληρώσουμε υγρό μόνοι μας.
Άλλος ένας λόγος που θα μας αναγκάσει να ακινητοποιήσουμε το αυτοκίνητο μας είναι η ασυνήθιστη συμπεριφορά του πεντάλ του φρένου. Δηλαδή, εάν το πεντάλ γίνει πολύ μαλακό, πολύ σκληρό ή δεν έχει επαναφορά. Τα φρένα λειτουργούν με την βοήθεια του κινητήρα οπότε αυτός ο έλεγχος γίνεται με αναμμένη τη μηχανή και σηκωμένο το χειρόφρενο.
Τέλος, δεν ξεκινάμε το αυτοκίνητο εάν παραμένει αναμμένη η ένδειξη (!) του χειρόφρενου ενώ το έχουμε κατεβάσει.
Υ Γ Ρ Α : Ανοίγοντας το καπό του αυτοκινήτου, εκτός από το υγρό του φρένου που είπαμε πιο πάνω, θα βρούμε άλλα τέσσερα σημεία τα οποία πρέπει να ελέγχουμε.
Αρχικά, βλέπουμε την στάθμη του λαδιού που εξασφαλίζει τη λίπανση του κινητήρα. Βγάζουμε την βέργα – δείκτη, την σκουπίζουμε και την ξαναβάζουμε στην ειδική οπή. Η βέργα αυτή έχει στο κάτω μέρος της δυο εγκοπές ή σημάδια που μας δείχνουν την κατώτερη και την ανώτερη (min-max) στάθμη. Ξανατραβώντας έξω την βέργα πρέπει να μας δείχνει ανάμεσα στις δυο ενδείξεις. Αν η στάθμη είναι πολύ χαμηλή μπορούμε να συμπληρώσουμε με ίδιου τύπου λάδι.
Δεύτερο σημείο που ελέγχουμε είναι το υγρό από το κύκλωμα ψύξης. Υπάρχει ένα πλαστικό διάφανο δοχείο με τις ενδείξεις (full-low). Αν η στάθμη είναι πολύ χαμηλή προσθέτουμε αντιψυκτικό υγρό.
Τρίτον, φροντίζουμε να υπάρχει αρκετή ποσότητα ειδικού υγρού στο δοχείο της πλυστικής συσκευής για τα τζάμια.
Και τέλος, αν η μπαταρία μας είναι ανοικτού τύπου θα πρέπει το υγρό της να σκεπάζει τα στοιχεία που υπάρχουν μέσα στη μπαταρία. Αυτό το βλέπουμε ανοίγοντας τις τάπες που έχει η μπαταρία στο πάνω μέρος. Αν χρειαστεί προσθέτουμε υγρό μπαταρίας. Πλέον χρησιμοποιούνται μπαταρίες κλειστού τύπου στις οποίες υπάρχει ένδειξη που μας δείχνει αν η μπαταρία είναι φορτισμένη. (πράσινο-φορτισμένη, κόκκινο-50%, μαύρο-αλλαγή).
Σημείωση : Προϋπόθεση για να γίνουν όλοι οι παραπάνω έλεγχοι είναι, να έχουμε σταθμεύσει σε οριζόντιο οδόστρωμα και ο κινητήρας να είναι σβηστός και κρύος.
Φ Ω Τ Α : Ελέγχουμε ένα-ένα όλα τα φώτα και τις ανάλογες ενδείξεις :
Ε Γ Γ Ρ Α Φ Α : Βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε μαζί μας και σε ισχύ τα παρακάτω:
Ε Ξ Ο Π Λ Ι Σ Μ Ο Σ : Τα παρακάτω μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμα :
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συντήρηση, τις ενδείξεις, τα χειριστήρια και γενικά για το αυτοκίνητο μας, συμβουλευόμαστε το βιβλίο του κατασκευαστή, (εγχειρίδιο χρήσης και συντήρησης) που μας παραδίδεται μαζί με το όχημα.
Πριν ξεκινήσουμε να οδηγούμε την μοτοσυκλέτα μας θα πρέπει να κάνουμε κάποιους βασικούς ελέγχους τόσο για την δική μας ασφάλεια, όσο και των υπολοίπων επειδή κινούμαστε σε δρόμους δημόσιας κυκλοφορίας και εφόσον είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτό το όχημα, θα πρέπει η κατάστασή του, να μην εγκυμονεί κινδύνους ούτε για εμάς ούτε για τους γύρω μας.
Α Ν Α Β Α Τ Η Σ
Θα πρέπει να φοράμε το κράνος μας υποχρεωτικά και να το έχουμε ελέγξει όσο αφορά:
1.Το μέγεθος.
Θέλουμε τέλεια εφαρμογή χωρίς περιστροφή του κεφαλιού στο εσωτερικό του κράνους και ταυτόχρονα να μην πιέζει υπερβολικά το κεφάλι μας.
2.Την κατάσταση του.
Δεν θα πρέπει να έχει ραγίσματα και σπασίματα, τόσο στο κέλυφος όσο και στην ζελατίνα. Στο εσωτερικό την καλή κατάσταση της επένδυσης και των υποσιαγόνων (λουράκια).
3.Τις προδιαγραφές ασφαλείας.
Πρέπει να είναι εγκεκριμένου τύπου-πιστοποιημένο και αυτό το ελέγχουμε από την αντίστοιχη αναγραφή στη ζελατίνα και στο υποσιάγoνο του κράνους ( Ε4 050115).
Καλό θα είναι να είμαστε εξοπλισμένοι (προαιρετικά) με κατάλληλο μπουφάν, παντελόνι, μποτάκια και γάντια.
Ο αναβάτης θα πρέπει να έχει μαζί του και σε ισχύ τα ακόλουθα έγγραφα:
Ε Λ Α Σ Τ Ι Κ Α
Αρχικά ελέγχουμε την επάρκεια του αέρα, πιέζοντας το λάστιχο με το πόδι και την ακριβή πίεση με μανόμετρο (σε βενζινάδικο) με κρύα ελαστικά. Η πίεση του ελαστικού θα πρέπει να είναι αυτή που προτείνει ο κατασκευαστής του οχήματος.Τα πλαϊνά του ελαστικού δεν θα πρέπει να έχουν εξογκώματα, ραγίσματα,σχισίματα, το δε πέλμα να είναι σε καλή κατάσταση και οι αυλακώσεις να έχουν βάθος πάνω από 1mm. Σημαντικό για τα ελαστικά μας είναι να γνωρίζουμε την ημερομηνία παραγωγής τους, αφού τα πρώτα 3-4 χρόνια είναι η καλή περίοδος απόδοσης τους. Αν έχουν ξεπεράσει αυτό το χρονικό όριο καλό θα είναι να τα αντικαταστήσουμε, γιατί έχουν σκληρύνει και γλιστράνε. Την ημερομηνία παραγωγής των ελαστικών την αναγνωρίζουμε από την αναγραφή π.χ. DOT 3814, τότε ο τετραψήφιος αριθμός δηλώνει ότι έχει φτιαχτεί την 38η εβδομάδα του έτους 2014.
Φ Ρ Ε Ν Α
Ελέγχουμε την λειτουργία τους, ανεβαίνοντας και σπρώχνοντας την μοτοσυκλέτα προς τα εμπρός, πιέζοντας μια το εμπρός και μια το πίσω φρένο. Θα πρέπει το όχημα να ακινητοποιείται και οι μοχλοί (πεντάλ-μανέτα) να επανέρχονται στη θέση τους. Στα μηχανικού τύπου φρένα, ελέγχουμε τον δείκτη φθοράς. Στα υδραυλικά την στάθμη του υγρού. ‘Ετσι συμπεραίνoυμε την κατάστασή τους και την επάρκεια υλικών τριβής (τακάκια). Σε καμία περίπτωση δεν συμπληρώνουμε τα υγρά φρένων.
Α Ν Α Ρ Τ Η Σ Ε Ι Σ
Την πίσω ανάρτηση την ελέγχουμε από τη θέση του οδηγού αναπηδώντας ελαφρά στη σέλα ενώ την εμπρός ανάρτηση την ελέγχουμε πιέζοντας το τιμόνι κατακόρυφα προς τα κάτω. Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να απορροφούν αυτές τις δυνάμεις, πραγματοποιώντας μια συσπείρωση και να επανέρχονται στην αρχική τους θέση. Κακό σημάδι για τις αναρτήσεις είναι οι τυχόν διαρροές.
Τ Ι Μ Ο Ν Ι
Θέλουμε το τιμόνι να πραγματοποιεί εύκολη περιστροφή αριστερά δεξιά χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Τα εξαρτήματα (πίνακας οργάνων) και οι μηχανισμοί (φρένα-συμπλέκτης) να είναι καλά στερεωμένα και σωστά ρυθμισμένα. Ο τροχός να είναι ευθυγραμμισμένος με το όχημα και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε ανοχή (τζόγο) στη σύνδεση τιμονιού-τροχού. Στις τερματικές θέσεις του τιμονιού – κυρίως μεγάλες μοτοσυκλέτες – ελέγχουμε να μην ακουμπάει το τιμόνι ή εξάρτημα του τιμονιού στο δοχείο καυσίμου (ρεζερβουάρ).
Φ Ω Τ Α
Ελέγχουμε όλες τις φωτιστικές επιφάνειες για τυχόν ραγίσματα-σπασίματα και τη λειτουργία των λυχνιών. Εμπρός έχουμε τα φώτα θέσεως, διασταυρώσεως, πορείας και φλας, ενώ πίσω έχουμε θέσεως, πεδήσεως (φρένων), φλας και της πινακίδας. Υποχρεωτικά πρέπει να έχουμε αναμμένα τα φώτα διασταυρώσεως (μεσαία) και θέσεως (μικρά) όσο κινούμαστε, ακόμα και την ημέρα. Ο λόγος είναι για να φαινόμαστε καλύτερα ανάμεσα στα υπόλοιπα οχήματα, λόγω του μικρού όγκου του οχήματος μας. Είναι τόσο σημαντικό αυτά τα φώτα να είναι αναμμένα (μικρά-μεσαία), όπου πλέον οι μοτοσυκλέτες είτε με το που γυρίσουμε το κλειδί στη θέση ΟΝ, είτε με το που θέσουμε σε λειτουργία τον κινητήρα, τα φώτα ανάβουν αυτόματα.
Κ Ι Ν Η Τ Η Ρ Α Σ
Με κρύο τον κινητήρα κάνουμε έλεγχο του λιπαντικού από την ειδική τάπα (βέργα-τζαμάκι). Βασική προϋπόθεση έιναι το όχημα να βρίσκεται σε κατακόρυφη θέση (διπλό σταντ) και σε οριζόντιο οδόστρωμα. Σε περίπτωση που λείπει λάδι μπορούμε να συμπληρώσουμε με ίδιου τύπου λιπαντικό με αυτό που προτείνει ο κατασκευαστής. Σε περίπτωση που υπάρχει εμφανής διαρροή δεν συμπληρώνουμε. Αν ο κινητήρας μας είναι υγρόψυκτος θα πρέπει να ελέγχουμε και το ψυκτικό υγρό που βρίσκεται στο ειδικό δοχείο και εφόσον χρειάζεται να συμπληρώσουμε. Σημαντικό είναι όταν θέτουμε σε λειτουργία τον κινητήρα να μην ακούγονται έντονοι θόρυβοι.
Α Λ Υ Σ Ι Δ Α
Είναι το εξάρτημα που αναλαμβάνει να μεταφέρει την κίνηση από τον κινητήρα στον τροχό. Θα πρέπει να έχει λίπανση (λάδι-γράσο), χωρίς σκουριές και η κάθετη ταλάντωση στο μέσο του μήκους της να είναι αυτή που προβλέπει ο κατασκευαστής. Συνήθως 2-3cm για τα μικρά δίκυκλα και 3-4cm για τα μεγάλα. Σε περίπτωση που η ταλάντωση της δεν είναι η επιθυμητή, απευθυνόμαστε σε ειδικό συνεργείο για να ρυθμιστεί.
Μ Π Α Τ Α Ρ Ι Α
Πλέον οι περισσότερες μπαταρίες μοτοσυκλετών είναι κλειστού τύπου, στις οποίες ελέγχουμε να είναι καλά συνδεδεμένοι οι πόλοι της. Σε ανοικτού τύπου μπορούμε να κάνουμε έλεγχο της στάθμης του υγρού και εφόσον χρειάζεται, προσθέτουμε απιονισμένο νερό.
Το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών στο πλαίσιο της προσπάθειας για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας αναβαθμίζει τη θεωρητική εξέταση των υποψηφίων οδηγών με την εφαρμογή ενός ηλεκτρονικού συστήματος εξέτασης.
Με το νέο σύστημα εξασφαλίζεται η άμεση, αντικειμενική και εύκολη εξέταση των υποψηφίων οδηγών. Εξασφαλίζεται απόλυτη διαφάνεια ενώ απλοποιούνται οι διαδικασίες για τη Δημόσια Διοίκηση.
Συγκεκριμένα :